Rollenspellen

In een rollenspel speelt elke speler de rol van een personage dat allerlei avonturen beleeft samen met de personages van de andere spelers. De actie vindt niet plaats op een speelbord met stukken, maar in de verbeelding van de spelers — iedereen beschrijft wat zijn of haar personage wil doen, en daaruit wordt vanzelf een verhaal opgebouwd. Om dit geheel structuur te geven zijn er spelregels en een spelleider, die samen bepalen wat het gevolg is van de acties die de spelers ondernemen; de spelleider verzint daarbij ook nog een achtergrondverhaal, dat de andere spelers een doel geeft en waarin hun acties passen.

Geen van de spelers is elkaars tegenstander — ook de spelleider niet. Iedereen speelt samen, om gezamenlijke en/of individuele doelen te bereiken. De taak van de spelleider is om de wereld geloofwaardig neer te zetten, en daar komt vaak tegenstand voor jouw personage bij kijken, maar dat betekent niet dat de spelleider er ook op uit is om van je te winnen. Een rollenspel heeft namelijk helemaal geen winnaars of verliezers: in het beste geval kun je stellen dat iedereen wint zolang iedereen plezier in het spel heeft. Dat betekent echter niet dat je personage het eeuwige leven heeft … (Uitgebreidere informatie over hoe rollenspellen gespeeld worden is op deze site te vinden.)

Om een rollenspel te spelen heb je erg weinig nodig: een exemplaar van het regelboek voor het spel, wat dobbelstenen, potlood en papier, en daarmee houdt het over het algemeen al op — en zelfs dit alles hoeft niet iedereen te hebben. Heb je nog nooit een rollenspel gespeeld, dan heb je eigenlijk helemaal niets nodig: de groep mensen met wie je speelt zal de benodigdheden al hebben, dus je hoeft eigenlijk alleen jezelf mee te nemen. Zelfs de spelregels hoef je niet te kennen: het enige dat je moet kunnen, is jezelf inleven in het personage dat je speelt, proberen de wereld door diens ogen te zien en dan te omschrijven wat je wilt dat je personage gaat doet. De spelregels kun je aan de spelleider overlaten, die zal je vanzelf wel de regels vertellen die je nodig hebt om iets te bereiken wanneer dat van belang is.

Eén van de bekendste rollenspellen is Dungeons & Dragons, maar daarnaast worden er bij de Fantusian Dragons ook andere spellen als CyberpunkDeadlands, Paranoia en Shadowrun gespeeld — net waar er animo voor is.

Geef een antwoord