Historie

OEAAAH

Enthousiasme was er genoeg in de oude Fantus.

De Fantusian Dragons is voortgekomen uit de fantasy- en spellenwinkel Fantus in Goes, die origineel in de Ganzepoortstraat zat en in 2004 een tweede locatie aan het Groene Weidje opende. Waar de originele winkel vooral fantasy-spullen verkocht met daarbij een hoekje met wat Warhammer-modellen, was de nieuwe locatie eerst en vooral een spellenzaak met heel veel speelruimte: de zeven speeltafels van 1,35 m × 2,65 m elk die er stonden, pasten er met gemak in. Al snel waren er dan ook vele spelers van vooral wargames te vinden, die er vaak de hele dag rondhingen — al dan niet spellen spelend, figuren schilderend, geld uitgevend, en dergelijke. Vooral op donderdag, wanneer het koopavond in Goes is, zat de tent vaak tot laat op de avond vol.

In juni 2006 kwam er een forum bij, waardoor het makkelijker werd afspraken te maken en met elkaar in contact te blijven als stamgast van de Fantus. Op zondag 17 september 2006 is ook de Fantusian Dragons opgericht als vereniging. Nou ja, niet officieel bij een notaris, maar wel als bij de winkel horende spellenclub. Rond deze tijd is ook de eerste winkel gesloten en werd die aan het Groene Weidje de hele Fantus. Dit betekende wel dat de speelruimte wat kleiner werd omdat hij nu gedeeld moest worden met andere marginale interesses zoals drakenbeelden, wierrookbranders, jurken en boeken over esoterie, maar de gezelligheid bleef.

Het clublokaal

Genoeg ruimte in de Evertsenstraat

Op 1 september 2008 sloot de Fantus de deuren, schijnbaar vooral vanwege onenigheid over de huurprijs van het pand. Omdat de winkel alleen verder zou gaan als webwinkel, is de club rond deze tijd ook echt officieel opgericht als vereniging die op eigen poten stond. Dit gaf tegelijk wel een probleem: waar moest er nu gespeeld worden? Gelukkig kwam er al snel een oplossing, omdat in een pand aan de Evertsenstraat in Goes de zolder leegstond, waar de Fantusian Dragons met subsidie van de gemeente Goes in januari 2009 in kon trekken. Hoewel de ruimte lang niet zo groot was als „de oude Fantus”, was het aantal actieve spelers door het sluiten van de winkel helaas ook kleiner geworden, waardoor het toch groot genoeg was. Drie van de oude speeltafels konden er met gemak in, naast een aantal kantoortafels die voor allerlei andere spellen gebruikt konden worden. Omdat deze ruimte natuurlijk niet elke dag open kon zijn, werden de speeldagen vastgesteld op afwisselend de ene week op zaterdagmiddag en de andere week op vrijdagavond. Hierdoor kregen veel meer spelers de gelegenheid langs te komen dan wanneer het elke week op dezelfde middag of avond zou zijn, met natuurlijk wel als kleine prijs dat sommigen maar eens in de twee weken konden spelen in plaats van elke week.

Helaas werd na bijna vier jaar ook hier de huur opgezegd — deze keer vanwege bezuinigingen bij de gemeente, waardoor de subsidie kwam te vervallen en de vereniging ineens zelf daarvoor op zou moeten draaien. Voor een vereniging met een paar tientallen leden was de gevraagde huur echter veel te hoog, en moest er weer gezocht worden naar een nieuwe locatie. Te hulp geschoten is de vader van één van de leden: in het pand van diens bedrijf was genoeg leegstaande ruimte om de vereniging onderdak te verschaffen en het spelen door te laten gaan terwijl gezocht wordt naar een nieuwe, betere locatie.

Eind 2015 moesten we daar ook weer uit omdat het pand verkocht werd, maar na een artikel in de PZC kwam er een aanbod van inloophuis Oase in de wijk Goes-Noord, waardoor weer speelruimte gevonden is om ook in 2016 door te kunnen spelen.

1 gedachte op “Historie

Geef een antwoord