Dobbelstenen

Dobbelstenen

Dobbelstenen zijn er in allerlei soorten en maten — niet alleen de bekende zeskantige. Dit is zodat het mogelijk is om andere bereiken dan 1 tot en met 6 te kunnen gooien, wat meer mogelijkheden geeft voor de spelregels. Welke je nodig hebt voor een spel wordt als het goed is in de spelregels uitgelegd.

De meest gangbare soorten zijn op de afbeelding rechts te zien: op de onderste rij van links naar rechts een vierzijdige (het gegooide getal staat aan de onderkant van elke zijde, rechtop), een zeszijdige (zoals ze bij de meeste spellen zitten), dan een achtzijdige en een tienzijdige (de 0 wordt in de meeste spellen als 10 gelezen). Op de bovenste rij ligt links een twaalfzijdige, dan een twintigzijdige en tenslotte nog een tienzijdige, maar  genummerd als 00, 10, 20, 30, enz.

Notatie

De namen van dobbelstenen worden meestal afgekort tot de letter D (of d) gevolgd door het aantal zijden van de dobbelsteen: D6, D10, D20, enzovoort. Is het de bedoeling dat je meer dan één dobbelsteen gooit, dan wordt het aantal aangegeven met een getal vóór de D: 2D12 is dan bijvoorbeeld “twee twaalfzijdige dobbelstenen”.

Eventueel kan er ook een zogenaamde modifier bijkomen — dat is niet meer dan een getal dat opgeteld bij of afgetrokken wordt van de worp van de dobbelstenen. “1D8+2” geeft bijvoorbeeld aan dat je één achtzijdige dobbelsteen gooit en dan 2 optelt bij de worp ervan.

Waar te Kopen

Dit soort dobbelstenen vind je niet in de speelgoedwinkel, maar ze zijn te koop bij elke spellenwinkel die de naam waard is. Vaak worden ze zowel los verkocht als in setjes met één van alle hierboven getoonde dobbelstenen bij elkaar.

Geef een antwoord