Cyberpunk 2020

Cyberpunk speelt zich af in de nabije toekomst waarin grote bedrijven de dienst uitmaken en het dagelijks leven voor veel mensen vooral neerkomt op overleven. De wereld is hard en cynisch, en begrippen als „goed” en „kwaad” zijn heel erg relatief — zo niet onbelangrijk.

Geschiedenis

(Opmerking: het spel dateert al van eind jaren ’80, waardoor veel van de „geschiedenis” ervan erg verouderd overkomt. Als je het ziet als een alternatieve tijdslijn is er weinig aan de hand.)

1990

Eerste Midden-Amerikaans Conflict. De Verenigde Staten grijpt in in Panama, Nicaragua, Honduras en El Salvador. Het Panamakanaal wordt door Amerikaanse legereenheden bezet om het uit de handen te houden van een dictator die vroeger door de VS gesteund werd.

Oost- en West-Duitsland herenigd. Het Warschaupact en de Sovjet-Unie vallen uiteen. In Zuid-Afrika breekt een wrede burgeroorlog uit.

1991

De Europese ruimtevaartorganisatie ESA lanceert het ruimteveer Hermes.

In de Sovjetunie worden de laatste overgebleven hardliners aan de kant gezet.

Brandstof CHOOH² wordt ontwikkeld door Biotechnica.

Eerste arcologie gebouwd op de ruïnes van Jersey City, New Jersey. Met de bouw van nog zestien „arcos” wordt de volgende vijf jaar begonnen, tot rond 1997 de bouw stil komt te liggen en de gigantische complexen half af blijven staan, en bewoond worden door krakers en daklozen.

Kunstmatige spiervezels ontwikkeld in het Stanford Research Center.

1992

Het Verdrag van 1992 vestigt de Europese Economische Gemeenschap (EEG), waarmee de economische activiteiten van de lidstaten verenigd worden. Een gemeenschappelijke munt, de eurodollar, wordt ingevoerd.

De Amerikaanse Drug Enforcement Agency (DEA) ontwikkelt en verspreidt plantenziektes die coca en papaver aantasten.

De regeringen van Chili en Ecuador vallen.

Een gewelddadige drugsoorlog breekt uit tussen dealers (die gesteund worden door Europese bedrijven) en de DEA op het hele Amerikaanse continent.

Eerste gebruik van laser-lifters in de Sovjet-Unie om ruimteschepen te lanceren. Op de Canarische Eilanden bouwen de EEG-staten een conventionele lanceerbasis.

1993

Eerste TRC biologische interfacechips ontwikkeld in München.

AV-4 Aerodyne aanvalsvoertuig ontwikkeld om steeds grootschaligere rellen in Amerikaanse steden te bestrijden.

Colombiaans drugskartel pleegt aanslag in New York met klein tactisch kernwapen waarbij 15.000 doden vallen.

1994

Beurskrach van 1994. Amerikaanse economie wankelt en stort dan in.

Bij een kernongeluk in Pittsburg komen 257 mensen om; het aantal kankergevallen in de omgeving stijgt dramatisch de volgende tien jaar.

1995

in Kenia wordt een ruimtelanceerinstallatie gebouwd als gevolg van samenwerking tussen de ESA en de Pan-Afrikaanse Alliantie.

1996

Ineenstorting van de Verenigde Staten. Verzwakt door de beurskrach en overweldigd door werkeloosheid, dakloosheid en corruptie storten veel lokale overheden in of worden failliet verklaard. De regering van de Verenigde Staten is machteloos vanwege gigantische tekorten en politieke machtsstrijd.

Nomad-rellen. Eén op de vier Amerikanen is dakloos. Honderdduizenden zijn in het hele land betrokken bij rellen om woonruimte; Nomad-groepen vormen aan de westkust en verspreiden zich door de rest van het land.

Opkomst van boostergangs, straatbendes waarvan de leden implantaten hebben om sterker, sneller en beter te worden.

Woedende menigtes lynchen honderden advocaten.

Grondwet van de Verenigde Staten wordt opgeschort en de noodtoestand afgekondigd in het hele land.

1997

Spanningen in het Midden-Oosten escaleren tot een kernoorlog. Iran, Irak, Libië, Tsjaad en de Verenigde Arabische Emiraten veranderd in radioactieve puinhopen. Olievoorraad wordt hierdoor gehalveerd.

Grote aantallen dode vis in het noordwesten van Noord-Amerika vanwege giflozingen. Economie van Seattle zit hierdoor aan de grond.

„Rockerboy” Manson wordt vermoord in Engeland.

1998

Neo-Luddites heropgericht in Kentucky. De komende tien jaar plegen de „Luds” bomaanslagen op vliegvelden, fabrieken, snelwegen en het openbaar vervoer.

Door droogte verandert veel bouwland in het middenwesten van de Verenigde Staten in een woestenij. Kleine boerderijen gaan ten onder aan een combinatie van de droogte en de opkomst van agricorps, multinationals in deze bedrijfstak.

Los Angeles wordt getroffen door een aardbeving met een kracht van 10,5 op de schaal van Richter. 35% van de stad komt onder water te staan en naar schatting 65.000 mensen komen om het leven.

1999

Nationale wapenvergunning ingevoerd in de VS.

Millenniumsektes komen op en voorspellen een apocalyps op 1 januari 2000. Duizenden mensen verhuizen naar communes om „het einde af te wachten”.

Maanbasis opgericht in de Tycho-krater, met lanceerinrichting om grondstoffen in de ruimte te brengen om ruimtestations te kunnen bouwen.

2000

Milleniumsektes veroorzaken grote problemen op 1 januari door een uitbarsting van geweld en massa-zelfmoorden.

Eerste posergangs verschijnen, straatbendes waarvan de leden allemaal imitators zijn van dezelfde historische of populaire persoon.

Grote branden verwoesten miljoenen hectares aan bouwland in de Verenigde Staten.

Bouw van het ruimtestation Crystal Palace begint.

Een besmettelijke ziekte veroorzaakt honderdduizenden doden in de Verenigde Staten en Europa.

2001

Door de voltooiing van het WorldSat-netwerk is het wereldwijde computernetwerk compleet.

2002

Gemuteerd plantenvirus verwoest oogsten in Canada en Sovjet-Unie. In de VS overleven de oogsten vanwege een tegenmiddel ontwikkeld door de agricorps. De Sovjet-Unie beschuldigt de VS van biologische oorlogvoering.

2003

Tweede Midden-Amerikaans Conflict. De VS valt Colombia, Ecuador, Peru en Venezuela binnen, maar de oorlog verloopt slecht voor de VS en kost duizenden Amerikaanse levens. Uiteindelijk veroorzaakt dit de val van de machthebbers in de VS.

Geheime NSA-documenten over de eerste Midden-Amerikaanse Oorlog worden door de pers naar buiten gebracht.

2004

CyberarmWeefsel wordt gekloond en in een laboratorium gekweekt.

Eerste oorlog tussen bedrijven. Twaalf multinationals vechten om het bezit van Trans-World Air.

2005

Cybermodem uitgevonden, waarmee gebruikers het Net kunnen betreden als virtual reality.

2006

Eerste menselijke kloon gemaakt, maar sterft al na zes uur.

2007

Tweede oorlog tussen bedrijven, over olievelden in de Zuid-Chinese Zee.

Braindance uitgevonden, een technologie waarmee indrukken en gevoelens opgenomen en afgespeeld kunnen worden.

2008

Amerikaanse aanval op Sovjet-ruimtestation Mir XIII; ESA komt tussenbeide. Oorlog breekt uit in de ruimte tussen de „Euros” en de „Yanks” tot de lanceerinrichting in de Tycho-krater op de Maan een rotsblok afschiet op Colorado Springs, waarop een vredesverdrag gesloten wordt.

2009

Gezamenlijke vlucht van de ESA en de Sovjet-Unie naar Mars begint.

Bedrijven slaan oproer in Night City neer.

Een poging tot overname van het Crystal Palace ruimtestation door „terroristen” mislukt. De ESA ontdekt dat dit eigenlijk een operatie van de Amerikaanse militaire inlichtingendienst was, en laat als waarschuwing een rotsblok neerkomen buiten Washington DC.

2010

Tweede Midden-Amerikaans Conflict eindigt.

Network 54 heeft 62% van alle uitzendingen in de VS in handen.

Bij voedselrellen in Denver komen 52 mensen om.

2011

Crystal Palace is afgebouwd. ESA heeft hiermee een permanente basis in een hoge baan om de aarde.

De ESA/Sovjet-missie bereikt Mars.

2012

In Chicago sterven 1700 mensen aan een bioplaag.

Bij rellen na een concert in Night City komen 18 mensen om en vallen 51 gewonden.

2013

Netwatch opgericht met verdrag tussen de VS en Europa.

Eerste echte kunstmatige intelligentie ontwikkeld in lab van Microtech in Sunnyvale, Californië.

2014

I-G-transformaties veranderen het Net.

„Metal Wars” breken uit in Night City wanneer straatbendes met elkaar om terrein vechten.

2015

Opkomst van de cyberhuurlingen: Litouwen neemt cybersoldaten in dienst om invasie van Letse nationalisten te bestrijden.

2016

Derde oorlog tussen bedrijven wordt op het Net uitgevochten wanneer verschillende bedrijven elkaars dataforten aanvallen.

2017

Eerste zelfbewuste kloon van een mens gemaakt.

2018

Lokale conflicten breken uit in Oost-Europa.

De ESA lanceert een missie naar Jupiter.

2019

Opstand in een ruimtekolonie.

2020

Nu.

De Regels

Style over Substance

Het maakt niet uit hoe goed je iets doet, zolang het er maar goed úítziet. Als je op je bek gaat, zorg dan dat het lijkt alsof je dat ook zo van plan was. In de meeste spellen maken je kleren en uiterlijk weinig verschil—in Cyberpunk zijn het dragen van een leren jack en een spiegelbril belangrijke overwegingen.

Attitude is Everything

Want zo is het gewoon. Denk gevaarlijk en je bent gevaarlijk. Denk zwak en je bent zwak. Houd in je achterhoofd dat iedereen in 2020 grof geschut op zak heeft en volgebouwd is met high-tech implantaten. Ze zullen niet onder de indruk zijn van je nieuwe H&K smartgun als je niet binnenkomt alsof je weet hoe je ermee om moet gaan — en op zoek bent naar een reden om dat te laten zien ook.

Live on the Edge

De „Edge” is wat mensen die risico’s nemen opzoeken. Je riskeert er je geld, je reputatie en zelfs je leven om iets ongrijpbaars als principes of een grote overwinning. Als een cyberpunk wil je zijn waar de actie is, opstanden beginnen, de lont aansteken. Je aansluiten bij grootse idealen en ervoor vechten. Nooit langzaam gaan als het ook snel kan. Jezelf in het gevaar werpen en de koe bij de hoorns vatten. Nooit op veilig spelen.

Wat Kun Je Spelen?

Er zijn in Cyberpunk geen verschillende rassen, buitenaardse wezens, magie, of dergelijke dingen — iedereen is mens en niemand heeft bijzondere krachten. Wat wél veel mensen hebben, zijn implantaten om hun lichamelijke en geestelijke vermogens te verbeteren.

Karakters in het spel zijn ingedeeld in klassen, die voor een deel bepalen wat het karakter kan. De volgende zijn beschikbaar:

 • Cop: politieagent.
 • Corporate: lid van het laag- tot middenkader van een groot bedrijf.
 • Fixer: regelaar, heler, bemiddelaar, onafhankelijk zakenman — vooral in het criminele circuit.
 • Media: journalist of verslaggever voor de TV.
 • Med-Techie: dokter of andere medicus, vaak gespecialiseerd op inbouwen van implantaten.
 • Netrunner: computerhacker.
 • Nomad: lid van een moderne nomadenfamilie (groep).
 • Rockerboy: rebelse muzikant die goed menigtes kan beïnvloeden.
 • Solo: huurling, moordenaar, vechtmachine in het algemeen — met vaak de nadruk op „machine”.
 • Techie: iemand die technologische apparatuur kan bouwen, repareren en bedienen.

Lees- en kijkvoer

Een paar tips voor boeken, films en dergelijke die goed passen bij de setting van dit spel.

1 gedachte op “Cyberpunk 2020

 1. Pingback: viagra

Geef een antwoord