Confrontation

Potje Confrontation

Confrontation is een fantasy-wargame die uitgegeven werd door het in 2010 ten onder gegane Rackham. Het spel speelt zich af op de wereld Aarklash, die bevolkt wordt door allerlei verschillende soorten intelligente wezens — mensen, elfen, orcs, dwergen, goblins, ondoden, enz., die elk vaak nog uit verschillende facties bestaan — en waar een strijd gestreden wordt tussen de machten van het Licht, het Donker en het Lot. Het is een wereld waarin zowel magie, geloof en technologie hun plaats hebben, en alledrie zijn ze op het slagveld te vinden.

Er zijn van Confrontation tot nu toe vier edities geweest, waarbij de vierde de regels compleet veranderde ten opzichte van de eerdere drie, die elk in feite op elkaar bouwden. Voor de eerste drie werden metalen figuurtjes gemaakt, met bij elk figuurtje speelkaarten waarop alle benodigde gegevens en speciale regels stonden. Hierdoor had je genoeg aan een regelboek, wat dobbelstenen, een meetlint en de figuurtjes die je aanspraken: kocht je een nieuw figuur, dan had je ook gelijk alles dat nodig was om het in te zetten in het spel. Een potje in deze edities wordt gespeeld met hooguit een tien of twintig figuren per kant, die allemaal onafhankelijk van elkaar bewegen — eenheden zijn er niet.

Bij de vierde editie, Confrontation: Age of Rag’narok, is dit alles omgegooid. Figuren daarvoor waren van plastic en werden geschilderd verkocht, zodat ze onmiddellijk in te zetten waren in het spel: kocht je een doos, dan kon je de figuren eruithalen en ermee spelen (dit in tegenstelling tot bij de meeste wargames, waarbij je eerst de figuren moet bouwen en eventueel beschilderen). Deze editie had wel eenheden van figuren en werd dus ook met meer figuren per kant gespeeld. Ook was het nodig om een apart legerboek te kopen, omdat niet meer alle benodigde gegevens en regels bij de figuurtjes geleverd werden.

IMG_0672Eén van de opmerkelijkheden aan Confrontation is dat bij alle edities speelkaarten worden gebruikt om te bepalen op welke volgorde figuren (of eenheden) geactiveerd worden. In plaats van dat spelers om beurten hun hele leger activeren (zoals bij Warhammer) of om en om een eenheid kiezen en activeren (zoals bij veel andere spellen), leggen ze aan het begin van de beurt hun kaarten op de volgorde waarin ze hun figuren denken te willen activeren, waarna ze om beurten een kaart omkeren en het bijbehorende figuur of eenheid activeren.

Hoewel de figuren al een aantal jaar niet meer gemaakt worden, zijn ze nog te verkrijgen bij verschillende (web)winkel — vaak voor hele schappelijke prijzen. De metalen figuren zijn populairder dan die van plastic, omdat ze van hoge kwaliteit zijn. Binnen de Fantusian Dragons wordt door een aantal leden de derde editie van het spel gespeeld, met tinnen figuren.

Confrontation-links

Geef een antwoord